فهرست مطالب

سلامت و بهداشت - سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1391)

مجله سلامت و بهداشت
سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا مرادی، رسول یاراحمدی، یوسف پورعشق، علی اصغر فرشاد، اصغر صدیق زاده، سعید پرستار، روح الله حاجی زاده صفحه 7
    زمینه و هدف
    در صنعت هسته ای، آئروسل ها نقش بسزایی در انتشار و پخش آلودگی دارند. راکتورهای هسته ای منبع اصلی آلودگی در چرخه سوخت می باشند و رادیو ایزوتوپ های مختلفی را به محیط انتشار می دهند. دراین مطالعه توزیع اندازه و اکتیویته آئروسل ها در سه ایستگاه کاری در داخل محفظه ایمنی راکتور تحقیقاتی تهران با استفاده از کاسکد ایمپکتور اندرسن مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    غلظت جرمی و توزیع جرم اندازه ذرات هوابرد در محیط محفظه با استفاده از نمونه بردار محیطی کاسکید ایمپکتور مدل اندرسن تعیین شد. به منظور شناسائی رادیو نوکلئیدهای موجود در ذرات معلق محفظه از فیلتر الیافی استفاده شده است. جهت تعیین عناصر شیمیایی و غلظت در نمونه ها از دستگاهICP-MS و از دستگاه های اسپکتروسکوپی گاما و سنتیلاسیون مایع به منظور شناسائی رادیونوکلئیدها و میزان پرتوزائی آنها در ذرات معلق هوای داخل محفظه استفاده شد.
    یافته ها
    رادیونوکلئید های Pb212، Pb214، Be212، Be214، Tl208، Ac228، k40 در نمونه های آئروسلی توسط گاما اسپکتروسکوپی شناسایی شد. توزیع جرم اندازه با ماکزیمم پیک برای ذرات ریز در گستره بین 0 تا 4/0 میکرون بدست آمد. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین کسر اکتیویته آلفا و بتا بر روی ذرات آئروسلی با گستره سایزی کمتر از 4/0 میکرون جذب می شوند.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که بیشترین اکتیویته مربوط به ذرات در ناحیه انبارشی و هسته بندی (ذرات ریز) است. منشا این ذرات را می توان لخته شدن ذرات مد «هسته بندی» و همچنین هسته هایی ناشی از رشد تراکم در محدوده مورد مطالعه بیان نمود.
  • رضاقلی وحیدی، احمد کوشا، هادی کلانتری *، جعفرصادق تبریزی صفحه 20
    زمینه و هدف

    حفظ و ارتقای سلامت و حذف اثر مخرب برخی از تعیین کننده های اجتماعی موثر بر سلامتکه قدرتمندترین عوامل موثر بر سلامت شرایط اجتماعی هستند که مردم در آن زندگی و کار می کنند، مسئولیتی فردی، کشوری و حتی بین المللی است که تلاش مشترک کلیه سطوح جامعه یعنی افراد و سازمان ها را می طلبد. هدف از این مطالعه شناسایی تعیین کننده های اجتماعی سلامت و سازمان هایی تاثیر گذار بر این عوامل می باشد.

    روش کار

    این مطالعه یک مطالعه اصیل می باشد که برای جمع آوری اطلاعات از روش های کیفی استفاده شده است. به این منظور پژوهشگر برای جمع آوری اطلاعات با کلید واژه «تعیین کننده اجتماعی سلامت» پایگاه های داده فارسی و با کلید واژه «Social Determinant of Health»، سایت WHO و پایگاه داده Pub med را جستجو نمود. برای شناسایی سازمان های مرتبط، با استفاده از تکنیک دلفی در دو مرحله از متخصصین سلامت و مسئولین سازمان ها نظرخواهی گردید.

    یافته ها

    بر اساس یافته های مطالعه 25 مورد از تعیین کننده های اجتماعی سلامت شناسایی شدند که به ترتیب عوامل زیر می باشند: آموزش، کار و محیط کاری، غذا و کشاورزی، درآمد و فقر، مسکن، ارایه خدمات سلامت، وضعیت دموگرافیکی، آب سالم و فاضلاب، محیط، فرهنگ و سبک زندگی، شبکه حمایت اجتماعی، حمل و نقل، انزوا و محرومیت اجتماعی، اقتصاد و تجارت، رفتارهای سلامت، دولت و شهرنشینی، خدمات اجتماعی، اختلاف اجتماعی، عدالت، تکنولوژی و ارتباطات، حاشیه نشینی و وضعیت ساکنان بومی، خشونت، جرم و جنایت، زیرساخت های فیزیکی، صنعت. همچنین مشخص گردید استانداری، دانشگاه علوم پزشکی، سازمان صدا و سیما، ادارات کل آموزش و پرورش، تامین اجتماعی، حفاظت محیط زیست، جهاد کشاورزی، بازرگانی، آب و فاضلاب، تربیت بدنی، کمیته امداد، صنایع و معادن، راه و ترابری، مسکن، بهزیستی، فرماندهی نیروی انتظامی و شورای نظام پزشکی بیشترین تاثیر را بر روی سطح سلامت دارند.

    نتیجه گیری

    اقدام بر روی تعیین کننده های اجتماعی سلامت، باید کل دولت، جامعه مدنی و جوامع محلی، تجارت و مجامع جهانی را درگیر کند. همانطور که مشخص است نظام سلامت نقش حیاتی در تغییرات دارد و می تواند حامی رویکرد تعیین کننده های اجتماعی سلامت در تمامی سطوح جامعه باشند و اینکه می تواند سایر ارگان ها را در ایجاد سیاست هایی که عدالت در سلامت را ارتقا می دهند، هدایت کند.

  • رضا دهقان زاده ریحانی، خلیل انصارین، حسن اصلانی * صفحه 29
    زمینه و هدف

    بیش از 90 درصد زندگی افراد در محیط های داخل سپری می شود. آلودگی هوای داخل در جهان سالانه عامل بیش از 2/2 میلیون مرگ و میر می باشد. در کشور ما در سال 88، 769 نفر بر اثر مسمومیت با گاز CO جان خود را از دست دادند. بنابراین اهداف این مطالعه اندازه گیری غلظت CO ناشی از ترافیک در هوای آزاد محیطی شهری و مقایسه آن با استاندارد کیفیت هوا و تعیین رابطه آن با مقادیر اندازه گیری شده در فضاهای داخل ساختمان می باشد.

    روش کار

    اندازه گیری ها در طی یک دوره یک ساله از زمستان 85 تا پاییز 86، در 11 ایستگاه انتخاب شده در سطح شهر تبریز صورت گرفته است. برای اندازه گیری غلظت گاز CO در دو محیط داخل و خارج از دستگاه گاز سنج تک سنسوره که دستگاه اختصاصی این گاز است، استفاده شد.

    یافته ها

    بیشترین غلظت CO در هوای خارج در فصل زمستان و تابستان به ترتیب برای ایستگاه های شماره 8 و 9 واقع در مراکز تجاری و اداری شهر 11 و 10 پی پی ام اندازه گیری شده است. کمترین مقدار آن مربوط به ایستگاه های شماره 3 (5/4 پی پی ام) و شماره 1 (4 پی پی ام) واقع در مناطق مسکونی حاشیه شهر می باشد. محدوده نسبت غلظت CO در هوای داخل به خارج I/O در فصل زمستان و تابستان برای تمامی مناطق مورد مطالعه به ترتیب بین 2/0 تا 6/1 و 2/0 تا 1 متغیر بوده است.

    نتیجه گیری

    مشخص شد که با اندازه گیری غلظت CO در هوای خارج نمی توان غلظت آن در هوای داخل ساختمان را تخمین نمود. در کلیه موارد غلظت CO در فصل زمستان نسبت به تابستان بیشتر بوده و همچنین هوای داخل طبقه اول آلوده تر از طبقه چهارم بوده است.

  • محمد جواد جعفری، نورالدین قراری، صادق حضرتی، مرتضی عالیقدری، سید احمد مختاری، زهرا روحی راد صفحه 41
    زمینه و هدف
    روش های مختلفی برای تهویه تونل های درحال ساخت می توان استفاده کرد. هر یک از روش ها دارای مزایا، محدودیت ها و معایبی است که در انتخاب آنها باید در نظر گرفته شود. تهویه نامناسب نرخ پیشروی را پائین آورده و شرایط کاری نامطلوبی را برای کارکنان تونل ایجاد می کند. این مسئله در تونل های گاز دار بحرانی تر بوده و ممکن است جان شاغلین در تونل و همچنین کل پروژه را بخطر اندازد. مقاله حاضر بر اساس یکسری استاندارد های رایج تهویه، راهنمایی هایی جهت انتخاب سیستم تهویه و اجرای بهینه آن و همچنین جنبه های طراحی تهویه در تونل های گازدار را بیان می کند.
    روش کار
    در انتخاب سیستم تهویه تونل البرز سیستم های معمول تهویه برای تونل های در حال ساخت مورد مقایسه قرار گرفت. در نهایت سیستم تهویه دهشی به عنوان مناسبترین طرح انتخاب شد. از آنجاییکه تهویه دهشی به فرم های مختلف قابل اجرا می باشد. در مقاله حاضر شش طرح برای سیستم تهویه تونل البرز مطرح و با هم مقایسه شدند. برای تعیین ظرفیت تهویه تونل میزان هوای لازم بر اساس معیارهای مختلف محاسبه شدند. هوای مورد نیاز برای تجهیزات دیزلی به عنوان هوای لازم برای تهویه تونل در نظر گرفته شد. با توجه به مزایا و معایب و محدودیت های استفاده از کانال هایی با قطر کم و زیاد، جهت انتخاب قطر بهینه، محاسبات تهویه برای قطرهای 100، 140 و 180 سانتی متری انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مقایسه واریانت های مختلف تهویه نشان داد در تونل هایی با این شرایط، استفاده از تهویه دهشی با دو فن که به صورت موازی در بیرون از تونل قرار دارند به همراه یک کانال هوای مشترک (140 سانتیمتر) مناسبترین طرح ممکن می باشد.
    نتیجه گیری
    تهویه مناسب عامل بحرانی در حفاری تونل های عمیق و گازدار است و استفاده از تهویه نامناسب ممکن است محیط کار، جان افراد و نرخ پیشروی را به طور جدی تحت تاثیر قرار دهد.
  • محمد جواد جعفری، مرضیه کاظم پور صفحه 52
    زمینه و هدف
    با تحول سیستم های صنعتی به سمت فن آوری های نوین دیجیتالی مواجهه افراد با ترازهای بالای صدا در حال کاهش می باشد. اما از سوی دیگر مواجهه با صداهایی که تراز بالایی نداشته اما آزاردهنده اند یعنی صدای کم فرکانس مایه نگرانی است. نظر به اینکه صدای کم فرکانس علاوه بر محیطهای صنعتی در محیط هایی نظیر منازل مسکونی، دفاتر، محیطهای اداری، تجاری، اتاق های کنترل و غیره نیز یافت می شود لذا، مطالعه در خصوص اثر صدای کم فرکانس بر روی عملکرد ذهنی موضوع پژوهش برخی از محققین بوده است. اهمیت بررسی صدای فرکانس کم در مستندات مربوط به صدا در سازمان جهانی بهداشت نیز مشاهده می گردد با توجه به ضد و نقیض بودن نتایج مطالعات انجام شده در این زمینه، مرور این مطالعات از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    روش کار
    بیش از 90 مقاله چاپ شده در مجلات معتبر علمی داخل و خارج از کشور در زمینه کارآیی ذهنی، خستگی و ناراحتی ناشی از صدای کم فرکانس و عوامل تاثیر گذار دیگر بر این موارد در حین انجام فعالیت فکری مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بررسی ها نشان داد که صدای کم فرکانس با ترازهای پایین در مقایسه با صدایی با تراز یکسان و الگوی فرکانسی یکنواخت در کلیه فرکانسها، زمان پاسخ دهی را بیشتر نموده و سرعت آموختن مطالب را کندتر می نماید. صدای کم فرکانس سبب کاهش عملکرد ذهنی در آزمون های نیازمند دقت و توجه می گردد.
    نتیجه گیری
    صدای کم فرکانس نسبت به صدای رفرانس دارای ریسک تاثیرگذاری بالاتری بوده و در ارزیابی های شغلی باید به آن توجه بیشتری مبذول داشت.
  • فرشاد گلبابایی کوتنایی، حسن امینی راد، مهدی اسدی صفحه 63
    زمینه و هدف
    وجود مواد مغذی در فاضلابهای بیمارستانی مشکلات زیست محیطی فراوانی را به دنبال دارد. به همین علت حذف آنها از فاضلاب ضروری است. از جدیدترین تکنولوژی های بکار گرفته شده جهت حذف این مواد بیوراکتورهای غشایی است. این تحقیق با هدف بررسی راندمان فرایند MBR در حذف مواد مغذی از فاضلاب بیمارستان بابل کلینیک انجام گرفت.
    روش کار
    در این تحقیق که به روش توصیفی- مقطعی انجام گردید از یک دستگاه پایلوت MBR در محل تصفیه خانه فاضلاب بیمارستان استفاده گردید. تعداد 30 نمونه از ورودی، خروجی دستگاه پایلوت و خروجی از سیستم تصفیه خانه فاضلاب موجود بیمارستان در مدت 62 روز برداشت گردید. نمونه ها پس از برداشت و انتقال به آزمایشگاه با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر مورد آزمایش قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 18 SPSS انجام شده و به صورت انحراف معیار و میانگین گزارش شدند.
    یافته ها
    نیتروژن آمونیاکی6/82 درصد، نیتریت و نیترات1/82 درصد و اورتو فسفات 2/60 درصد کاهش یافت. در حالی که در طی این مدت در تصفیه خانه موجود بیمارستان نیتروژن آمونیاکی 6/38 درصد، نیتریت 4/35 درصد، نیترات1/35 درصد و اورتو فسفات 4/5 درصد کاهش یافته بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از روش MBR در تصفیه فاضلاب بیمارستانی تاثیر بسیار بالایی در کاهش مواد مغذی داشته و استانداردهای ورود این گونه پسابها به آبهای پذیرنده تامین می گردد.
  • مژگان غفاری مقدم، مهرناز مشعوفی، افروز مردی صفحه 72
    زمینه و هدف
    واحد درسی جمعیت وتنظیم خانواده در دوره های مختلف دانشگاهی به منظور ارتقاء آگاهی ونگرش دانشجویان و افزایش قدرت تصمیم گیری آنان در زمینه باروری، بهداشت جنسی و تنظیم خانواده ارائه می شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش درس جمعیت وتنظیم خانواده برآگاهی و نگرش دانشجویان دختردانشگاه محقق اردبیلی نسبت به موضوعات مربوطه و تعیین نگرش آنان در مورد جنسیت مدرس این درس انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی کلیه دانشجویان دختر دانشگاه محقق اردبیلی (189نفر) بوسیله پرسشنامه محقق ساخته در قبل وبعد از آموزش واحد درسی تنظیم خانواده تحت بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده ار روش های آماریspss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که 9/88 درصد دانشجویان در گروه سنی 25-20 سال قرار دارند؛ 7/12 درصد متاهل و1/2 درصد از متاهلین دارای یک فرزند بودند. نتایج مطالعه اختلاف آماری معنی داری را بین نمرات آگاهی ونگرش قبل و بعد نشان داد (05/0p<). اکثر دانشجویان دختر خواستار مدرس زن در این درس بودند. از دید دانشجویان بهترین زمان ارائه این درس سال اول تحصیل بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این بررسی ارائه آموزشهای تنظیم خانواده برای دختران با استفاده از روش های آموزشی متنوع، مناسب و مستمر آموزشی در دانشگاه ها مهمترین راه بالا بردن آگاهی و تغییر نگرش افراد و ایجاد انگیزه برای مشارکت فعال در امر تنظیم خانواده می باشد.
  • فریبا خیاطی، علیرضا شهاب جهانلو، مسعود لطفی زاده صفحه 81
    زمینه و هدف
    تربیت نیروی انسانی ماهر و کارآمد هدف هر سیستم آموزشی است. هدف از انجام این تحقیق، تهیه برنامه کار آموزی کارشناسی ناپیوسته بهداشت عمومی مطابق نیازهای شغلی آینده دانشجویان بوده است.
    روش کار
    این مطالعه به روش کیفی، با استفاده از تکنیک دلفی و با مشارکت 14 تن از کارشناسان که به روش مبتنی بر هدف انتخاب شده بودند، انجام گرفت. ابتدا چارچوب اولیه برنامه کارآموزی مطابق سرفصلهای کلی و مورد اکتشافی (پایلوت) آن تهیه، سپس در سه مرحله و با حصول 90-100 درصد اجماع نظر، نهایی گردید. از تکنیک ضریب گذاری وزنی برای تعیین اولویتها استفاده شد.
    یافته ها
    طراحی برنامه کارآموزی دانشجویان (با سرفصل ها) در 7 زیر مجموعه مرکز بهداشت شامل 1-بهداشت خانواده، 2- طرح گسترش شبکه، 3- مبارزه با بیماری ها، 4- بهداشت محیط، 5- آموزش بهداشت، 6- بهداشت مدارس و7- آمار؛ انجام گرفت. اساس کار شامل ریز مواد درسی، نحوه و روش های آموزشی، مکان آموزش، مدت زمان لازم و نحوه ارزشیابی آنها بود که با اجماع 100%-90% به تثبیت رسید. از واحدهای نامبرده، 5 واحد اول به ترتیب دارای اولویت بودند.
    نتیجه گیری
    این برنامه به صورتی طراحی شده است که می تواند دانش دانشجویان را در مورد سیستم بهداشتی افزایش داده و آنان در حین کارآموزی توانایی لازمه را جهت کسب مهارتهای مورد نیازآتی بدست آورند.
|
  • Moradi Gh, Yarahmadi R., Poureshgh Y., Farshad A., Sedigzadeh A., Parastar S., Hajizadeh R Page 7
    Background and Objectives
    In the nuclear industry، aerosols play an important role on emission and dispersion of pollutants. Nuclear reactors are the principal sources for pollution in fuel cycle and emit different radioisotopes into the environment. The radioactivity and size distribution of aerosols were measured using Anderson cascade Impactor (ACI) at three workstations in Tehran Research Reactor safety enclosure.
    Methods
    Mass concentration and distribution of airborne particles in the chamber environment were determined using ACI. In order to identify radionuclides present in airborne particles of chamber fiber filters were used. Element identification and mass concentrations were performed using ICP-MS. To identify radionuclide type and determine their radioactivity in suspended particles، -ray spectrometry and liquid Scintillation spectrometer were used، respectively.
    Results
    Pb212، Pb214، Be212، Be214، Tl208، Ac228 and k40 radionuclides were determined by gamma spectrometry. Maximum mass was related to fine particle of 0 to 0. 4 µm. The greatest portion of alpha and beta particle were adsorbed on aerosols with the aerodynamic diameter of less than 0. 4µm.
    Conclusion
    Majority of radioactivity was related to the particles in storage and nucleation areas (fine particles). The origin of these particles may be coagulation of mode particles «nucleation» and concentration growth in the particle size of studied.
  • Vahidi R., Kousha A., Kalantari H., Tabrizi Js Page 20
    Background and Objectives

    Maintaining and improving health and elimination of harmful effects of social determinants of health، especially social conditions in which people live and work، are personal، societal، and international responsibilities that require attempts of individuals and organizations. This study aimed to identify social determinants of health and organizations influencing these determinants.

    Methods

    This original study used qualitative methods to collect data. SID database for Persian papers and Pub Med database and WHO website for English written papers were searched for the term «Social Determinants of Health». Identification of related organizations was achieved through consultation with health specialists and managers of social organization in two stages using Delphi technique.

    Results

    25 Social Determinants of Health were recognized which include: education، work and work environment، food and agriculture، income and poverty، housing، providing health care services، demographic status، safe water and wastewater، environment، culture and life style، social supporting network، transportation، social exclusion، economy and business، health behaviors، government and urbanization، social services، social gradient، equity، technology and communication، marginalization and condition of indigenous residents، violence، victims and crime، physical infrastructures and industries. Furthermore، state government، medical sciences university، broadcasting organization، education، social security، Environmental Protection Agency، trading، agricultural organization، water and sanitation، sport، Imam Khomeini Relief committee، industries and mines، transportation، housing، welfare organization، police، and Medical Council were the organizations affecting health status.

    Conclusion

    Any action taken on SDH should engage governmental body، civil society and local societies، business agencies، and international organizations. Health system has an important role on SDH changes and can support the SDH approach at all levels of society and coordinate other organizations to improve health equity.

  • Dehghanzadeh R., Ansarian Kh, Aslani H Page 29
    Background and Objectives

    People spend more than 90 percent of their time in indoor environments. Indoor air pollution is responsible for more than 2. 2 million deaths per year worldwide. 769 Carbon Monoxide (CO) poisoning occur in Iran annually. The aims of this study were to measure CO concentrations in outdoor air due to traffic، compare the results with air quality standards، and determine indoor to outdoor ratio for CO concentration.

    Methods

    Measurements were conducted over a period of one year (from winter 2007 to autumn 2008) at 11 selected stations within the city. A single probe gas detector was used for measuring CO concentrations in indoor and outdoor environments.

    Results

    Maximum CO concentrations in outdoor air for winter and summer were determined as 11 ppm (station 8، a commercial area) and 10 ppm (station 9، state office building area)، respectively. Minimum CO concentrations were determined at stations 3 (i. e. 4 ppm) and 1 (i. e. 4 ppm). Respective values for indoor to outdoor (I/O) ratios of CO concentration were from 0. 2 to 1. 6and from 0. 2 to 1 ppm for winter and summer.

    Conclusion

    It is difficult to estimation indoor CO levels through measuring its concentration in outdoor air. In all cases، CO concentrations in winter were higher than the summer and 1st floor were more polluted than the 4th floor.

  • Jafari Mj, Gharari N., Hazrat S., Alighadri M., Mkhtari S. A, Rohirad Z Page 41
    Background and Objectives
    Different methods can be used for ventilation of tunnel during construction. Each method has advantages، limitations، and disadvantages that should be considered in selection of methods. Inefficient ventilation can lowered production rate and provide undesired work conditions for employees. This issue is critical in gaseous tunnels and may imperil the workers lives and the whole project. This paper presents a series of guidelines for selection of ventilation system، optimal implementation، and aspects of ventilation system design in gaseous tunnels based on common ventilation standards.
    Methods
    Common ventilation systems in tunnels during construction were compared for selection of Alborz tunnel ventilation system. Air-supply ventilation system was selected as the best design. Whereas air-supply ventilation system may be applied in different forms، six distinct designs were compared for Alborz tunnel. In order to determine tunnel ventilation capacity، air volume required was calculated based on different criteria. Air volume required for diesel equipment was considered as the air requirements of tunnel ventilation. Considering advantages، disadvantages، and limitations of the small and large diameter channel applications، ventilation system calculations were conducted for the diameters 100، 140، and 180 cm to select optimum size.
    Results
    The results from comparison of different ventilation variants showed that using two parallel jet fans on tunnel surface in a joint canal (140 cm) is the most appropriate design for tunnels with these characteristics.
    Conclusion
    Poor ventilation is a critical factor in deep underground and gaseous tunnel drilling and improper ventilation may substantially affect the work environment، life، and production rate.
  • Jafari Mj, Kazempour M Page 52
    Background and Objective
    Industrial development towards digital technologies has reduced the occupational exposure to high sound pressure levels. Meantime، exposure to low levels of annoying Low Frequency Noise (e. g. = LFN) had become a main concern. Since LFN may be experienced not only in working premises، but also in residential areas، offices، and control rooms، its effects on mental performance have been studied by many researches. This issue has been documented by world health organization. Present study reviewed articles published on the effects of low frequency noise on mental performance due to the controversial results obtained by different studies.
    Method
    More than 90 papers published in national and international journals on mental efficiency، fatigue، and other health effects of low frequency noise and their influencing factors were reviewed.
    Results
    Reviewing the published articles revealed that LFN at low levels increases the responding time and hampers speed of learning comparing with the same level of wide band noise. Low frequency noise reduces the mental performance in the tests where high attention and carefulness are demand.
    Conclusion
    Low frequency noise has higher influencing risk in comparison with the reference noise and therefore، more attention should be paid to LFN in occupational exposure evaluations.
  • Golbabaei Kootenaei F., Amini Rad H., Asadi M Page 63
    Background and Objectives
    Presence of nutrients in hospital wastewater causes a wide range of environmental problems and that their removal from wastewater is necessary. The newest technology for nutrient removal from wastewater is membrane biological reactors (MBR). This study aimed to evaluate the efficiency of nutrient removal from hospital wastewater by MBR process in Babol Clinic Hospital.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was carried out using a pilot-scale MBR at the wastewater treatment site of the hospital. 30 samples were obtained from influent and effluent of pilot-scale and wastewater treatment plants in 62 days. Samples were taken into the laboratory and spectrophotometer was used to analyze samples. Data were analyzed by SPSS Ver. 18 software and reported as mean ± SD.
    Results
    In Pilot-scale plant، NH3_N، NO2_N، NO3_N، and PO4-P decreased by 82. 6، 82. 1، 82. 1، and 60. 2%، respectively. While at the same time respective reduction values for NH3_N، NO2_N، NO3_N، and PO4-P in hospital wastewater treatment plant were 38. 6، 35. 4، 35. 1، and 5. 4%.
    Conclusion
    The results of the study showed that MBR is an effective method to remove nutrients from hospital wastewater and it meet the standards set for the release of effluent to water bodies.
  • Gaffarimoggadam M., Mashoufi M., Mardi A Page 72
    Background and Objectives
    Population and family planning course is given for university students in order to promote students'' knowledge and attitude and improve decision ability of students on fertility، sexual health، and family planning. This study aimed to investigate the effect of population and family planning course on knowledge and attitude of Mohaghegh Ardabili university female students toward related subjects and to determine attitude of students about instructor''s gender.
    Methods
    In this cross-sectional study، all the female students of Mohaghegh Ardabili University (189 individuals) were studied before and after teaching «population and family planning» course using researcher made questionnaire and data were analyzed using SPSS 12.
    Results
    Results showed that 88. 9% of students aged from 20 to 25 years. 12. 7% were married and 2. 1% of married students had only one child. There were statistically significant differences between knowledge and attitude of students before and after teaching (p<0. 05). The majority of female students (99. 5%) preferred female teachers. From the student point of view first year of the study is the best time for this course.
    Conclusion
    According to the results of this study، teaching family planning courses by different، appropriate، and continues methods in universities is the most important approach to increase student knowledge and attitude and motivate them for active cooperation in family planning programs.
  • Khayyati F., Jahanlou A.Sh, Lotfi Zadeh M Page 81
    Background and Objectives
    Training skilled and proficient human resources is one of the most important targets of an educational system. The aim of this study was designing a curriculum for apprenticeship of public health student in bachelor level based on their future career requirements.
    Methods
    This qualitative study was conducted using Delphi method with collaboration of fourteen related experts. Initial framework of curriculum was prepared in concordance with adopted contents in three stages with consensus of between 90 to 100 percent of experts. Priority of titles was determined using weighting coefficient technique.
    Results
    The curriculum was designed for seven units of health center including family health; developing health network، diseases control، environmental health، health education، school health، and biostatistics. The basis of the work relied on educational materials، teaching methods، educational setting، educational period، and evaluation technique using consensus method. Out of above mentioned units the first 5 units attained priority.
    Conclusion
    The curriculum was designed in such way that students to promote their knowledge on health system and to attain required skills for their future needs.